Talentom roka 2023 podľa SBA Nataša Taušová, Jurčenková a Moravčíková v top 10 Basketbalistka roka

aug 1, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Zástupcovia Piešťanských Čajok sa objavili vo viacerých kategóriách ankety SBA za rok 2023. Nataša Taušová sa stala Talentom roka, medzi top 10 Basketbalistky roka sa dostali Anna Jurčenková a Alica Moravčíková.

Ešte stále len 18-ročná pivotka opäť obhájila prvenstvo v kategórii Talent roka, aktuálne je súčasťou reprezentačného tímu Slovenska do 18 rokov, s ktorým sa od piatku predstaví na B-kategórii majstrovstiev Európy. „Je to jeden z mladých talentov a ešte stále sa musí naučiť a naberať skúsenosti profesionálneho športovca. Myslím si, že keď bude pokračovať v tvrdej práci, môže to dotiahnuť veľmi ďaleko. Sama v takom mladom veku ukázala minulú sezónu veľký potenciál a to nielen v slovenskej lige, ale aj na európskej úrovni. U nás nájde všetky podmienky na jej basketbalový rast, európsku súťaž, potrebnú konkurenciu na tréningu, ktorá posúva každého športovca ďalej nielen po športovej a výkonnostnej stránke, ale aj po ľudskej,“ povedala prednedávnom po podpise nového trojročného kontraktu na jej adresu generálna manažérka Bronislava Borovičková.

  • Facebook

V hlavnej ženskej kategórii obsadila už bývalá hráčka Čajok, Anna Jurčenková, siedmu pozíciu. Vo svojej rozlúčkovej hráčskej sezóne získala ako kapitánka druhý majstrovský titul s Piešťanmi, vyhrala tiež Alpsko-jadranský pohár a na Federálnom pohári jej na krk vešali striebro. Aj napriek týmto úspechom sa rozhodla ukončiť svoju bohatú basketbalovú kariéru. „Už som cítila, že je proste čas. Lámali ma a ja im veľmi pekne ďakujem. Veľmi si to cením, ale ja viem, ako som sa cítila počas sezóny a ako som bola unavená. Bol to tu výborný čas. Mne sa tu veľmi dobre hralo, žilo a fakt to tu milujem. Škoda, že som sem neprišla mladšia,“ hovorila Jurčenková pri svojom konci. Na deviatom mieste sa v hlasovaní ocitla Alica Moravčíková, ktorá bola tiež dôležitou súčasťou ženskej reprezentácie na minuloročných ME v Slovinsku a Izraeli.  Mimochodom, obe hráčky Čajok boli najvyššie postavené zástupkyne z domácej Extraligy žien.

Víťazkou ankety sa druhý rok po sebe stala ex-hráčka Piešťan Terézia Páleníková.

VÝSLEDKY ANKETY
MUŽI: 1. Vladimír BRODZIANSKY (v uplynulej sezóne Joventut Badalona, Šp.) 22,6 percenta, 2. Timotej MALOVEC (KK Mega Basket, Srb.) 15,8 %, 3. Mário IHRING (Atomerőmű SE Paks, Maď.) 13,6 %, 4. Šimon KRAJČOVIČ (JobStairs Giessen 46ers, Nem.) 10,1 %, 5. Tomáš PAVELKA (BC Šiualiai, Lit.) 9,2 %, 6. Jakub MOKRÁŇ (BK Opava, Česko) 6,7 %, 7. Matej MAJERČÁK (NH Ostrava, Česko) 5,6 %, 8. Samuel VOLÁRIK (BC Komárno) 3,3 %, 9. Marek DOLEŽAJ (Keflavík ÍF, Isl.) 2,5 %, 10. Michael FUSEK (Spišskí Rytieri) 2,4 %. Hlasy dostalo 27 hráčov.

ŽENY: 1. Terézia PÁLENÍKOVÁ (v uplynulej sezóne Tarsus Belediyesi Mersin, Tur.) 22,19 percenta, 2. Miroslava MIŠTINOVÁ (Magnolia La Molisana, Tal.) 15,45 %, 3. Barbora WRZESIŃSKÁ (VBW Arka Gdyňa, Poľ.) 14,09 %, 4. Ivana JAKUBCOVÁ (Passalacqua Ragusa, Tal.) 11,14 %, 5. Nikola DUDÁŠOVÁ (Žabiny Brno, Česko) 8,86 %, 6. Veronika REMENÁROVÁ (Cadí La Seu, Šp.) 7,05, 7. Anna JURČENKOVÁ (Piešťanské Čajky) 5,91 %, 8. Stella TARKOVIČOVÁ (Mapptools Carugate, Tal.) 3,75 %, 9. Alica MORAVČÍKOVÁ (Piešťanské Čajky) 2,84 %, 10. Alexandra BUKNOVÁ (MBK Ružomberok) 2,73 %. Hlasy dostalo 21 hráčok.

TALENT ROKA, CHLAPCI: 1. Timotej MALOVEC, 2. Peter KOVÁČIK, 3. Róbert HUDEC.

TALENT ROKA, DIEVČATÁ: 1. Nataša TAUŠOVÁ, 2. Mária ŠTEFANČOVÁ, 3. Anna Laura MOLNÁROVÁ.

HRÁČ ROKA v 3×3 basketbale: Juraj LÁŠTIC.

HRÁČKA ROKA v 3×3 basketbale: Erika HOLÍKOVÁ.

ROZHODCA ROKA: Peter ŽENIŠ.

TRÉNER ROKA: 1. Natália HEJKOVÁ (víťazka ankety už 23. raz) 26 percent hlasov, 2. Michal MADZIN 21 %, 3. Anton GAVEL 15 %.

Foto: Lukáš Droppan