Piešťanské Čajky odštartovali prípravu na novú sezónu, preveria ich euroligové a eurocupové tímy

aug 15, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Do Diplomat arény sa opäť vrátil basketbal, v týchto dňoch odštartovala letná príprava Piešťanských Čajok na sezónu 2024/2025. Čo sa udialo v predchádzajúcich týždňoch, komu budú čeliť majsterky Slovenska v príprave i ďalšie novinky z blížiacej sa novej sezóny porozprával tréner Čajok Peter Jankovič.

Úvodný týždeň prípravy odštartovali Piešťanské Čajky spoločne s tímom MBK Stará Turá U23, ktoré v tejto sezóne povedie asistent trénera Čajok Ondrej Haviar a ten má práve aj v Piešťanských Čajkách na starosť tiež kondično-silovú prípravu. „Prichádza najmenej obľúbená časť všetkých hráčok (úsmev), čo je kondičná a silová príprava, ktorej sa budeme venovať v úvodných týždňoch, kým prídu na rad prípravné zápasy. Myslím si, že dievčatá sú už skúsené a vedia, že majú prísť pripravené. Dostali individuálne plány, na ktoré plynule nadväzujeme v spoločných tréningoch,“ uviedol tréner Čajok Peter Jankovič.

Počty Čajok postupne na tréningoch pribúdajú a od budúceho týždňa by už mal byť tím trojnásobných majsteriek Slovenska takmer kompletný. „Niektoré mladé hráčky boli v reprezentačných tímoch Slovenska, takže ešte majú voľno. Postupne nám budú prichádzať zahraničné hráčky, dnes sa k nám pripojí Mitrasinovič, v piatok James a v nedeľu Herminjard. Od pondelka by sme mali byť relatívne v plnom počte.“

Ako to už býva zvykom, tak káder prešiel miernymi obmenami. Ana Mandič zamierila do Španielska, Terézia Kraislová do Ružomberka, študovať do USA ide Diana Uhlíková a v žlto-modrých farbách neuvidíme ani Radku Stašovú s Alexandrou Chovaníkovou. A hneď po poslednom finálovom zápase ukončila hráčsku kariéru Anna Jurčenková. „Nepovedal by som, že prišlo k zásadným zmenám. Zdravé jadro tímu sa nám podarilo podržať. Samozrejme, chýba nám Anka Jurčenková, ktorá ale ukončila kariéru. Toto bolo pre nás najväčším otáznikom, či sme správnym spôsobom dokázali zaplniť jej miesto. Tím bude z časti pôsobiť inak, ale verím, že dokážeme nadviazať na prácu, ktorú sme robili tri roky pod mojím vedením. Budeme sa snažiť v nej pokračovať, aby sme to ešte mohli posúvať ďalej,“ uviedol na túto tému Jankovič.

Dobrou správou je udržanie mnohých opôr z predchádzajúcej úspešnej sezóny, s Čajkami pokračuje ‘KJ’ James, Andželika Mitrasinovič, Nataša Taušová, Alica Moravčíková, Terézia Vandlíková, Evita Herminjard i mladá Sára Majerová. „Dievčatá v podstate vedia, čo môžu odo mňa čakať a ja viem, čo môžem očakávať od nich. O to je to ľahšie, plus s našimi obrannými a útočnými princípmi. Samozrejme, niektoré veci bude potrebné oživiť a zapracovať do toho nové hráčky. Tím je poskladaný podľa možností najlepšie, ako sme vedeli,“ myslí si kormidelník Piešťan.

Zatiaľ jedinou oznámenou posilou je reprezentantka Slovenska Alexandra Buknová, v najbližšom období klub zverejní ďalšie nové tváre. Stále však platí, že hlavným cieľom je dávať priestor domácim basketbalistkám v kombinácii so zahraničnými posilami, ktoré chcú hrať za Piešťany aj viac, ako jednu sezónu.

Prvý súťažný zápas by mali Čajky odohrať už 25. septembra, keď doma privítajú  jedného z extraligových nováčikov – Slovan Bratislava. Dovtedy ich čaká 8 prípravných zápasov, prevažne na vonkajších palubovkách. Úspech nielen na slovenskej, ale hlavne medzinárodnej ceste prinášajú svoj efekt v podobe kvality súperov v príprave. „Myslím si, že sa nám podarilo veľmi dobre vyskladať prípravné zápasy s kvalitnými tímami. Som toho názoru, že už máme lepší kredit, a keď sa ozveme, tak aj súperi sa snažia nájsť spoločnú reč, aby sme si spoločne zahrali. V podstate si okrem Ostravy zmeriame sily so štyrmi euroligovými a dvomi eurocupovými celkami. Bonusom pre našich fanúšikov bude posledný prípravný zápas na domácej palubovke proti USK Praha,“ doplnil na záver tréner Čajok.

Program prípravných zápasov:
30. augusta o 16:00 h: SBŠ Ostrava – Piešťanské Čajky
31. augusta 11:00 h: SBŠ Ostrava – Piešťanské Čajky
6. a 7. septembra: Turnaj v Brne – Žabiny Brno, Piešťanské Čajky, KGHM BC Polkovice, BC Jerevan Foxes
13. septembra 19:00 h: DVTK Hun-Therm Miškolc – Piešťanské Čajky
14. septembra 16:00 h: NKA Universitas Pécs – Piešťanské Čajky
18. septembra 18:00 h: SERCO UNI Győr – Piešťanské Čajky
20. septembra 18:00 h: Piešťanské Čajky – ZVVZ USK Praha

Ilustr. foto: Laco Duračka