Piešťanská sezóna naplno odštartovala, Moravčíková: Taký začiatok sme presne potrebovali

sep 25, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Predchádzajúci víkend oficiálne odštartoval sezónu 2023/2024 Piešťanských Čajok. Dve stretnutia v Alpsko-jadranskom pohári ukázali, na čom sa dá stavať a na čom treba v najbližšom období popracovať. Svoj pohľad na stretnutia s Trešnjevkou a St. Pölten nám poskytli tréner Peter Jankovič a z hráčskej časti Alica Moravčíková.

Víťazný záver v príprave sa preniesol aj do domáceho podujatia v Diplomat aréne, výhra 97:55 nad zástupcom chorvátskeho basketbalu a 76:41 nad družstvom z rakúskej najvyššej súťaži, posadili Piešťany na čelo A-skupiny Alpsko – Jadranského pohára. „Stále máme na čom pracovať. Akonáhle sme koncentrovaní a nastúpime s energiou, sme fakt silní. Ešte to stále potrebuje nejaký čas, pretože máme výpadky. Problém ani nie je, že stratíme koncentráciu, ale keď to trvá dlhšie, tak proti silným tímom nám to môže byť osudné. Na tom budeme musieť robiť, aby sme dokázali oživiť koncentráciu. Hlavne potrebujeme, aby mladé hráčky dokázali nahradiť skúsenejšie a tie si mohli vydýchnuť. Nik od nich neočakáva žiadne obrovské veci, ale chceme udržať na ihrisku kvalitu. Zatiaľ sú tam len náznaky,“ povedal po turnaji Peter Jankovič.

Kým proti Trešnjevke mali stretnutie Čajky v podstate celý čas pod kontrolou, tak so St. Pöltenom mali výrazne pomalší rozbeh. Svoj pohľad na tento duel poskytla Alica Moravčíková: Museli sme sa nakopnúť, zobudiť a začať makať v obrane. Takéto výpadky si proti lepším súperom nemôžeme dovoliť. So St. Pöltenom sme hrali po prvej štvrtine vyrovnanú partiu, proti lepším tímom by sme prehrávali o 15-20 bodov. Nemôžeme brať ani výhovorku, že to bol pre nás druhý zápas, jednoducho, musíme k tomu pristúpiť zodpovednejšie.“

  • Facebook

Na palubovke mohli vidieť fanúšikovia počas oboch dní rôzne zostavy, medzinárodnú konfrontáciu si vyskúšali aj najmladšie hráčky na piešťanskej súpiske, čo je rozhodne pozitívum. Dobrou správou tiež bolo, že sezóna 2023/2024 oficiálne začala. „Vyskúšali sme si, čo chceme, ako chceme robiť. To bolo fajn. Už asi nebude nejako veľa zmien alebo možností, ale vyskúšali sme si všetko, čo sme potrebovali. Dva zápasy nám v tomto veľmi pomohli. Ja som už dievčatám povedal, že konečne ideme naplno. Už to nie je príprava, ale boli to prvé, súťažné zápasy, čiže treba byť koncentrovaní. V sobotu to aj tak vyzeralo, v nedeľu nie. Som rád, že sme do toho išli a máme za sebou dva zápasy s víťazným koncom,“ uviedol Jankovič.

Prvý turnaj Alpsko-jadranského pohára tak posadil Čajky spolu s Triglavom na čelo A-skupiny s bilanciou 2-0. Teraz sa už môžu hráčky pripravovať na ostrý štart do Niké extraligy žien, cestu za obhajobou odštartujú v sobotu o 18.00 doma proti ŠBK Šamorín. „Bola to veľmi dobrá previerka, aj keď možno súperi nebol takí vyrovnaní. Sústredili sme sa na seba, na základné pravidlá obrany 1 na 1, odstavenie a komunikáciu. To sme presne potrebovali, pretože v prípravných zápasoch nám viazla komunikácia, takže sme si to mohli dobre natrénovať. Som rada, že sme týmto turnajom úspešne začali sezónu a namotivovali sa tak do ligovej, respektíve eurocupovej sezóny,“ prezradila Moravčíková.

Foto: Lukáš Droppan

  • Facebook