Do Diplomat arény sa po roku vrátil Eurocup a prvé vystúpenie Piešťanských Čajok ukázalo, že s podporou svojich fanúšikov sa dokážu rovnať aj najlepším tímom v súťaži. Proti Bodrumu bojovali o úspech až do samotného záveru, ale aj napriek prehre sa dočkali potlesku zo zaplnených tribún.

Aktuálny majster Slovenska potvrdil, že v domácej Diplomat aréne vie hrať vyrovnanú partiu aj s oveľa kvalitnejšími a skúsenejšími tímami. To sa ukázalo aj na priebehu stretnutia, keď si do 36. minúty udržiaval nádej na premiérovú výhru v tomto ročníku Eurocupu. „Nemyslím si, že to bolo o výškovej prevahe, keďže tu nebola Číňanka. Krajišniková je víťazkou Euroligy, niekoľkokrát si zahrala Final Four, naposledy hrala v Jekaterinburgu, ale naše pivotky sa jej dokázali vyrovnať. Nedá sa to porovnať so skúsenosťami Juškaitėovej, ktorá hrala napríklad vo Francúzsku a Španielsku, s Natašou Taušovou, ktorá má celú kariéru ešte pred sebou. Ukázalo sa to teraz, aj proti Charnayu, čiže to nie je náhoda. Nie je potrebné rozoberať, kto proti nám stál, ale dievčatá bojovali a snažili sa. Na tejto úrovni to však už nestačí, chýba nám ešte niečo. Treba zdvihnúť hlavy a ďalej bojovať. Máme ešte dva domáce zápasy a urobíme všetko, aby sme zobrali minimálne jedno víťazstvo, aj keď to bude náročné,“ vravel tréner Peter Jankovič.

Štvrté štvrtiny sú zatiaľ úsekom, kedy sa rozhodujú na tejto scéne piešťanské zápasy. V nie príliš bodovo početnom stretnutí sa Bodrum ofenzívne zaktivizoval a v podstate takmer všetko, na čo siahol, tak mu padlo do koša. „Pod tlakom už prišli chyby tam, kde sme ich predtým nerobili. Baby išli, chceli, ale už odchádzala dôslednosť. Skúsený tím, aký je Bodrum, nás za to potrestal. Udialo sa presne to isté, čo aj vo Francúzsku. Posledné dve trojky z našej obrannej stránky boli úplne nezmyselné. Na začiatku takú chybu neurobíme, v závere už dochádzajú sily,“ hodnotil konečný výsledok 63:79 kouč Čajok.

  • Facebook

V záverečných štyroch minútach sa ešte jeho tím snažil zvrátiť negatívne sa vyvíjajúci stav, ale zástupca tureckého basketbalu s mnohými hviezdami európskeho formátu, už nič také nedovolil. „Neviem, prečo máme so štvrtými štvrtinami problém. Jednoducho, musíme nastúpiť zodpovednejšie a koncentrovanejšie. Najväčším rozdielom bol podľa mňa ich útočný doskok, opäť mali mnoho možností na skórovanie. Turkyne začali hrať zónu, mali sme viac otvorených striel, ale nepadalo to. Ich taktika im vyšla, my sme sa už tak nevedeli presadiť v podkošovom priestore. Pozitívum oproti Francúzsku je, že sme sa nevzdali. Dali sme do toho srdce a bojovnosť, hrali sme až do konca,“ povedala pivotka Alica Moravčíková.

Konečný výsledok bol síce z pohľadu priebehu krutý, ale podľa Jankoviča sa do ďalšieho priebehu skupinovej fázy Eurocupu dajú zobrať pozitíva: „Bojovnosť, nasadenie, chcenie. Síce sme mali nízke percento úspešnosti streľby, nevedeli sme trafiť z diaľky, čo nás trochu limitovalo, ale dievčatá fakt bojovali a snažili sa nájsť cestu, ako skórovať. Museli sme sa nadrieť na každý kôš. Dokázali sme dať 63 bodov, po 30 minútach držať Bodrum na 48 bodov, čo je fajn. Najväčším rozdielom bolo akurát to, že v štvrtej štvrtine sme dostali toľko bodov, čo skoro za celé tri štvrtiny. Pred našimi divákmi na našej palubovke sme oveľa silnejší, čo sme aj potvrdili. Nevyhrali sme, ale napravili sme si mierne renomé po predošlom týždni.“

  • Facebook

Európska konfrontácia prilákala do Diplomat arény takmer 700 divákov a aj napriek prehre, sa dočkali hráčky Piešťan potlesku zo zaplnených tribún. „Som veľmi vďačný za ich podporu. Cítili sme ich a som veľmi rád, že prišli. Verím, že nám aj naďalej zostanú verní,“ povedal kouč Čajok na adresu fanúšikov.

Už v stredu 23. októbra o 18.00 h je na programe ďalšie vystúpenie v E-skupine, Piešťany privítajú opäť doma maďarský Šopron.

Foto: Lukáš Droppan