Domáci program Piešťanských Čajok v Eurocupe prináša do Diplomat arény ďalší basketbalový sviatok. V stredu o 18.00 h pricestuje do kúpeľného mesta maďarský Šopron Basket, víťaz Euroligy z roku 2022.

V rámci E-skupiny ide rozhodne z pohľadu úspechov o najzvučnejšieho súpera, ktorého môžeme pokojne radiť aj ku kandidátom na celkový triumf v súťaži. Šopron patrí k historicky najúspešnejším tímom Maďarska, vo svojej zbierke má 16 majstrovských titulov a 12 maďarských pohárov. Mimo toho sa dokázal presadiť aj v pohárovej Európe. Pamätný je ich zatiaľ jediný triumf v Eurolige spred dvoch rokov, v najlepšej súťaži Európy si zahrali okrem toho vo finále (2018) a súčasťou najlepšieho kvarteta boli v troch prípadoch (2009, 2019, 2021). Okrem toho sú víťazom Ronchettiho pohára a boli tiež vo finále Európskeho superpohára.

V predchádzajúcej sezóne zostali prekvapivo bez ligovej medaily, ale chuť si aspoň napravili triumfom v Maďarskom pohári. Do domácej súťaže vstúpil Šopron mimoriadne sebavedomo, konkrétne štyrmi suverénnymi víťazmi, vždy minimálne o viac ako 35 bodov. Cez víkend sa ale skončila ich úspešná séria, v súboji nezdolaných tímov a účastníkov Eurocupu prehrali na palubovke Pécsu 59:62. V Eurocupe sú aktuálne lídrom piešťanskej skupiny, najskôr uspeli v tureckom Bodrume (85:80 pp) a o týždeň na to nadviazali domácou výhrou nad Charnayom (75:63).

Šopron sa prednedávnom predstavil v Diplomat aréne v rámci prípravného obdobia, do Piešťan pricestuje viacero zaujímavých hráčok. Za najznámejšie meno možno považovať skúsenú reprezentantku Maďarska a bývalú hráčku Košíc Tijanu Krivačevičovú. 34-ročná basketbalistka je finalistkou Euroligy a Eurocupu, vo svojej zbierke má tiež množstvo ďalších tímových alebo individuálnych úspechov.

Skúsenosti z WNBA má Jacinta Monreová, v minulosti reprezentantka USA a ďalšia zo skúsenejších legionárok. Nálepku veľkého talentu má Slovinka Zala Friškovecová, ktorá odohrala množstvo zápasov v Eurolige a Eurocupe. Medzi líderky tímu patrí reprezentantka Austrálie Stephanie Reidová, tiež Grékyňa Pinelopi Pavlopoulouová. Z domácich hráčok patrí k dôležitým postávam tímu Vivi Böröndyová a Aliz Vargová.

Čajky čaká ďalší kvalitný súper, ale s vašou podporou sú pripravené zabojovať o prvé víťazstvo v skupine. Eurocupový súboj medzi Piešťanskými Čajkami a Šopronom Basket je na programe v stredu 23. októbra o 18.00 h. Vstupné na túto súťaž je 9€.

Foto: fiba.basketball