Prípravy na ďalšie vystúpenie Piešťanských Čajok v E-skupine Eurocupu vrcholia, už v stredu o 18.00 h privítajú na svojej palubovke maďarský Šopron. Aký súper pricestuje do Diplomat arény, to nám okrem iného priblížil v rozhovore tréner Peter Jankovič.

Regionálne blízky tím je pravidelným súperom Piešťan v príprave, teraz na seba narazia v rámci Eurocupu a v hre sú dôležité dva body do tabuľky. „Jednoznačne ide o najsilnejší tím v našej skupine a veľmi skúsené družstvo. Nedávno vyhrali Euroligu, káder sa síce odvtedy obmenil, ale stále sú v ňom hráčky, ktoré v ňom figurovali aj v tom čase. Hrajú celých 40 minút veľmi agresívne, snažia sa tlačiť loptu po celej palubovke. Určite to bude veľmi náročné. Hrajú typický maďarský basketbal, na hranici únosnosti a agresivity. Jacinta Monroeová bola najlepšou strelkyňou maďarskej ligy v predchádzajúcej sezóny, Tijana Krivačevičová pôsobila aj v Good Angels Košice a má skúseností na rozdávanie,“ povedal na margo Šopronu kouč Čajok.

Piešťanské basketbalistky zatiaľ čakajú v E-skupine Eurocupu na prvé víťazstvo, ale v oboch doterajších vystúpeniach neboli od neho ďaleko. „Verím tomuto tímu. Posúvame sa každým zápasom, ale každé stretnutie začína od stavu 0:0 a má úplne iný priebeh. Hlavné je, aby sme my boli koncentrovaní celých 40 minút. To sa nám potvrdilo v prvých dvoch zápasoch, vo Francúzsku sme hrali vyrovnanú partiu 32 minút a doma s Bodrumom 36 minút. Stále je to málo. Musíme bojovať a pracovať s tým, čo máme. Stále verím, že dokážeme zobrať víťazstvo. Bol by som veľmi rád, keby to prišlo teraz v stredu. Všetko závisí od priebehu stretnutia, ako budeme v danom čase a momente mentálne pripravení. Hlavné je, aby sme to zvládli fyzicky, pretože to bude náročné,“ uviedol Jankovič.

Cez víkend jeho tím zvládol prvé ligové vystúpenie na palubovke Ivanky pri Dunaji, k dispozícii pri tom nemal dve legionárky – Jamesovú a Mitrasinovičovú. ‘KJ‘ mala zdravotné problémy počas celého týždňa, proti Bodrumu hrala so sebazaprením a po infúziách. Cez víkend sme jej dali priestor na doliečenie a preto verím, že už toto celé pominulo. U Andželiky bol drobný problém s kolenom, tak sme ju pošetrili. Chceme, aby ťahúňky zvládli zápas v Eurocupe a zároveň, aby sme sa vyhli dlhodobým zraneniam,“ priblížil tréner Piešťan aktuálny zdravotný stav v družstve.

Nie každý deň pricestuje do kúpeľného mesta víťaz Euroligy s hráčkami svetového formátu. Ako však už nedávna minulosť ukázala, s podporou divákov dokážu Čajky uspieť aj proti klubom s oveľa vyšším rozpočtom. „Ide o prestíž, ale aj o ďalšieho súpera, na ktorého sa zodpovedne pripravujeme. Nepozeráme sa na to, že ide o nedávneho víťaza Euroligy. Šopron je podľa mňa atraktívny súper, v Európe má zvučné meno. Nejde len o niekoľkonásobného majstra Maďarska, ale ide o pojem. Prichádza k nám nielen jeden z najsilnejších súperov v skupine, ale aj celého Eurocupu,“ vyjadril sa Jankovič.

Aká bude cesta k úspechu proti Šopronu? „Bude to o koncentrácii hlavne v obrane, aby sme nerobili zbytočné chyby tiež v útoku. Potrebujeme trafiť niečo aj z vonku, musíme mať určite vyššiu percentuálnu úspešnosť. Treba veriť tomu, že vieme s nimi hrať. Je potrebné hrať so srdcom a sebavedomím. Chceme ukázať, že aj my máme kvalitu. Netreba o tom len rozprávať, ale ukázať to aj na palubovke. Verím, že ľudia prídu a podporia nás,“ odpovedal na záver kouč Čajok.

Čajky čaká ďalší kvalitný súper, ale s vašou podporou sú pripravené zabojovať o prvé víťazstvo v skupine. Eurocupový súboj medzi Piešťanskými Čajkami a Šopronom Basket je na programe v stredu 23. októbra o 18.00 h. Vstupné na túto súťaž je 9€.

Foto: Lukáš Droppan